NYHETER

Bilvask med solvarmet vann

NYHETER På Fjellhamar i Akershus har Circle K satt i drift Norges første bilvaskeanlegg med solfanger.
mandag 8 oktober 2018
Solfangere tar energi fra solen for å
varme opp vann til bilvask på Circle K
Fjellhamar

Solfangerne henter energi fra solen til å varme opp vann som brukes til å vaske biler.

- Energieffektivitet er en stadig viktigere miljøtrend. Vi ønsker å være en del av løsningen. Derfor arbeider vi med å fase ut oljefyring på våre stasjoner. Samtidig utforsker vi mulighetene som ligger i solenergi, sier miljøsjef Stein Lorentzen i Circle K Norge.

25 paneler er montert på taket til vaskeanlegget til Circle K Fjellhamar. Sammen med to energibrønner og en varmepumpe sørger solfangerne for at bilvasking i Lørenskog og omegn blir miljøvennlig.

Prosjektingeniør Lotte Andrea Baksaas i Circle K Norge forteller at solfangerne bidrar med to tredeler, rundt 55 000 kWh, av det totale energibehovet ved bilvaskeanlegget. Resten sørger varmepumpen for.

- Om sommeren vil nok solfangerne dekke inn opp mot 100 prosent av oppvarmingen. Til vinteren må varmepumpen ta unna mer. Ved å skru av oljefyren sparer vi hvert år 12 000 liter olje på Circle K Fjellhamar, som er ett av de største vaskeanleggene i området.

Solfangere skiller seg fra solcellepaneler ved at de omdanner solstråling til varme i stedet for elektrisk energi. Varmen overføres til en vanntank som fungerer som et batteri på dagene solen ikke skinner.

Det er energiingeniørselskapet Jarotech som har sørget for alt fra prosjektering og design til montasje av løsningen på Circle K Fjellhamar. Rådgivende ingeniør Marius Bolstad forteller at det er første gang varmepumper og solfangere brukes som del av en helhetlig løsning i Norge.

- Det automatiserte styringssystemet veksler mellom sol- og bakkevarme etter hva som er mest hensiktsmessig. Vi anslår at bilvaskanlegget får en årlig utslippsreduksjon på 23 000 kilo CO2, slik at totalutslippet går ned med nesten 75 prosent.

Renner ikke ut i naturen.
Lorentzen forteller at siden anlegget på Fjellhamar er den største bilvaskestasjonen til Circle K i Norge, gir det en signaleffekt å tilby en mer miljøvennlig bilvask her.

- Vi reduserer miljøbelastningen ved å bruke jordvarme og solvarme til å varme vannet til bilvasken. Dessuten bruker vi svanemerkede kjemikaler, og samler slammet fra bilvasken i sandfang og oljeutskiller, slik at det ikke renner ut i naturen.

I fjor installerte Circle K solceller på stasjonene på Økern og Kjeller. Dessuten har kjeden etablert Norges første svanemerkede bilvask på sin stasjon på Skedsmokorset.

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden