Bodø blir smartby

NYHETER - Vi klargjør Bodø og Salten for tingenes internett og smartby-konseptet, sier adm. direktør Tom Erlend Kristiansen i Nordkontakt.
mandag 9 september 2019
SMARTBY. Norkontakt hjelper Bodø
kommune med å bli smartby

- Den nye bydelen i Bodø, som skal bygges der flyplassen ligger i dag, planlegges som en smartby. Også den eksisterende bebyggelsen skal utvikles til smartby. Denne utbyggingen skal Nordkontakt være med på. Her er vi godt i gang med å bygge vårt eget nett. Å trekke fiberkabel i kabelgrøfter er dyrt. Derfor satser vi på et radiobasert nettverk. En mast gir dekning for flere hundre kunder. Det er veldig kostnads­effektivt.

- Det er vårt datterselskap NK-Nett som leverer nettverksløsningene. De er i gang med innfasing av IoT-infrastruktur i hele Salten, som skal håndtere Long Range Wide Area Network (LoRaWAN), fibernett, 3G, 4G, 5G, internett og Narrowband.

- En del smartby-løsninger er tatt i bruk i nærområdet. Blant annet har det lokale renovasjonsselskapet Iris montert GPS-sensorer på alle sine store containere. Dermed har de full kontroll på hvor hver enkelt er. Sensorene fungerer i inntil 20 år før det må byttes batterier.

- Når det gjelder IoT er jeg redd elinstallatørene henger etter. Kanskje vårt arbeid i dette markedet er litt banebrytende blant Nelfo-bedriftene? Her må elinstallatørene våkne. Dette markedet kan de ikke minste.

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden