Droner lokaliserer ­strømbrudd

NYHETER Hafslund Nett og gründerselskapet KVS Technologies gjennomfører et forsknings- og utviklingsprosjekt som bruker droner til å lokalisere feilsteder ved strømbrudd.
tirsdag 11 februar 2020
Hafslund Nett tester droner for å lokalisere strømbrudd. Foto: Hafslund Nett

Målsettingen er at dronene skal effektivisere feilsøking og gi mer stabil strømlevering til kundene.

- Innen få år håper vi å bruke droner til å lokalisere alle brudd i luftledningsnettet. Da kan feil utbedres enda raskere enn i dag, sier Arild Haugen, direktør for nettdrift i Hafslund Nett.

- I Norge er det godt over hundre tusen kilometer med strømlinjer. En linje kan være flere mil lang.

- Vi bruker også helikopter til feilsøking. Det kommer ikke i lufta på fem minutter, samtidig som det har begrensninger når det gjelder vær og sikt.

Når dronene settes i drift, vil tiden som går før feil blir lokalisert bli kraftig reduseres. Kundene vil oppleve kortere avbruddstider og et mer stabilt strømnett.

- Vi gjennomførte den første dronetesten i mai i år. Her overførte dronen data i sanntid til KVS sin skyløsning, slik at flygingen kunne følges fra bakken og driftssentralen.

Daglig leder Cato Vevatne i KVS Technologies forteller at de daglig inspiserer kraftlinjer.

- Dronene har et vingespenn på cirka to meter og veier knapt 20 kg. De har en rekkevidde på nærmere ti mil og flyr inntil åtti kilometer i timen. Det gjør at vi effektivt kan inspisere store deler av linjenettet og raskt finne feil.

- All informasjon om funn på linjene sendes i sanntid til operasjonssentralen, samtidig som utemannskapet får beskjed om hvor bruddet er lokalisert.

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden