Droner lokaliserer ­strømbrudd

NYHETER Hafslund Nett og gründerselskapet KVS Technologies gjennomfører et forsknings- og utviklingsprosjekt som bruker droner til å lokalisere feilsteder ved strømbrudd.
tirsdag 11 februar 2020
Hafslund Nett tester droner for å lokalisere strømbrudd. Foto: Hafslund Nett

Målsettingen er at dronene skal effektivisere feilsøking og gi mer stabil strømlevering til kundene.

- Innen få år håper vi å bruke droner til å lokalisere alle brudd i luftledningsnettet. Da kan feil utbedres enda raskere enn i dag, sier Arild Haugen, direktør for nettdrift i Hafslund Nett.

- I Norge er det godt over hundre tusen kilometer med strømlinjer. En linje kan være flere mil lang.

- Vi bruker også helikopter til feilsøking. Det kommer ikke i lufta på fem minutter, samtidig som det har begrensninger når det gjelder vær og sikt.

Når dronene settes i drift, vil tiden som går før feil blir lokalisert bli kraftig reduseres. Kundene vil oppleve kortere avbruddstider og et mer stabilt strømnett.

- Vi gjennomførte den første dronetesten i mai i år. Her overførte dronen data i sanntid til KVS sin skyløsning, slik at flygingen kunne følges fra bakken og driftssentralen.

Daglig leder Cato Vevatne i KVS Technologies forteller at de daglig inspiserer kraftlinjer.

- Dronene har et vingespenn på cirka to meter og veier knapt 20 kg. De har en rekkevidde på nærmere ti mil og flyr inntil åtti kilometer i timen. Det gjør at vi effektivt kan inspisere store deler av linjenettet og raskt finne feil.

- All informasjon om funn på linjene sendes i sanntid til operasjonssentralen, samtidig som utemannskapet får beskjed om hvor bruddet er lokalisert.

Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden
ANNONSE
Light + Building