For lite bevissthet på ­arbeidsplassbelysning

NYHETER - Det er for lite bevissthet og kunnskap om arbeidsbelysning. Mange kjøper arbeidslamper uten egentlig å tenke over hva de faktisk skal brukes til, eller hva slags omgivelser arbeidet skjer i, sier Espen Hanæs, forretningsutvikler for Mareld i Luna Group.
onsdag 31 mars 2021
UBEVISSTHET. - Dårlig arbeidslys på
byggeplassene kan både redusere
effektiviteten og kvaliteten på arbeidet
og øke risikoen for belastningsskader og
uhell, sier Espen Hanæs, forretnings-
utvikler for Mareld i Luna Group 
Foto: Shutterstock 

- Dårlig eller manglende arbeidslys kan både redusere effektiviteten og kvaliteten på arbeidet og øke risikoen for belastningsskader, skader og uhell.   

- Menneskekroppen er innstilt på en viss lyssyklus. Vi våkner opp til dunkelt lys på morgenen. Får en boost med sterkere lys på dagen. Mens det på kvelden igjen blir mørkere. Ideelt sett burde lyssetting, inkludert arbeidslys, variere i styrke og temperatur gjennom dagen.  

Bør ha minimumskrav

 - Det er ingen krav eller retningslinjer for belysning på byggeplasser. Mens det er forsket mye på hva slags lys det bør være på kontorer, er dette omtrent fraværende i bygg, anlegg og industrisektoren. Her er det mye som kan gjøres med å lage standarder for å sette minimumskrav.  

- Det kan være relativt enkle utfordringer, som eksempelvis fravær av nettstrøm. Da blir batteritiden på lampene viktig. Det kan også være ­utfordringer i forhold til store områder som skal lyses opp, kulde, regn eller sjøvann. Vi er opptatt av å informere om viktigheten av god belysning, og tilby gode produkter til håndverkerne.   

Lyste opp Bergen Rådhus

 - Arbeidsplassbelysningen til Mareld passer godt for det nordiske markedet. Produktene er utviklet i samarbeid med brukerne. Dette gjelder eksempelvis LED-lyslisten Sunlit. Den er spesiallaget for store bygg og industri. Listen, som tåler tøff bruk og skiftende klima, har 180 små LED-pærer per meter. På en strømkabel kan inntil 60?meter av listen seriekobles. Den kan blant annet brukes til å merke trapper, heissjakter og som vanlig arbeidsplass­belysning.  

- I forbindelse med oppgraderingen av fasaden på Bergen Rådhus i fjor ble det brukt 1 km med LED-lyslister fra Mareld. Listen tar liten plass, er enkel å kveile sammen og har uknuselige pærer.   

Mareld har et bredt produktspekter. Både lamper med appstyring, løsninger for kraftig belysning, generell belysning og lamper som løser mindre oppgaver og mer rettet belysning. 

Naviled
Partnere
Elektro importören
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Namron
ANNONSE
Nelfoskolen webinar