NYHETER

Holder varmen med strøm fra eget tak

NYHETER Da adm. direktør Knut Prestegård i elinstallatør­bedriften Martin Prestegård i Bergen bygget nytt hus, var det naturlig å dekke taket med solceller.
fredag 2 februar 2018
TAKSTEINSOLCELLER. Solcelletaket til
Knut Prestegård har fått stor
oppmerksomhet. Foto: Knut Prestegård

Etter et drøyt halvårs drift er fasiten 13 000 kWh.

- Solcellepanelene, som er formet som takstein, dekker et areal på rundt 300 m2. Med en beregnet årlig produksjon på 22 000 kWh er starten meget lovende. Solcellene bidrar svært godt til oppvarmingen av huset, som er bygget i henhold til TEK 10. Siden vi er plusskunde får vi betalt for å levere strøm til nettet.

- 11. desember, med sola omtrent på det laveste, produserte anlegget 9,4 kWh. Det holdt til oppvarming av huset den dagen.

Har ikke sans for batterier
- Skal du lagre den egenproduserte strømmen lokalt?

- Lagringsløsninger med batterier i eget hus er dårlig butikk. Jeg liker ikke tanken på at folk skal ha store batteribanker i boligen. Siden vi bidrar til å forbedre strømnettene, burde de lokale strømprodusentene heller få skikkelig betalt for strømmen. Vannkraften bør være landets batteri.

- Er det et godt utvalg i taksteinsolceller?

- Da jeg bestilte dette taket, fantes kun denne typen. Det kommer flere slike tilpassede løsninger. Dette vil gi mer elegante løsninger enn en klatt midt på taket av boligen. Denne type solceller er en god løsning både for nybygg og rehabilitering.

- Hvor lang tilbakebetalingstid har et anlegg som dette?

- Med dagens strømpriser har det en beregnet tilbakebetalingstid på rundt 27 år. Med stadig fallende priser på solceller kan dette endre seg.

Vekker oppmerksomhet
Prestegård opplyser at folk har lagt merke til taket.

- Jeg får mye skryt for det, allerede før folk vet at det er et solcelletak. Når de får vite at det er et solcelletak, blir de enda mer interesserte. Nettopp dette var en viktig del av bakgrunnen for at jeg valgte et slikt tak. Jeg ville få erfaring, og bruke det til markedsføring. Planen er å invitere kunder til å se på anlegget, og vise dem strømproduksjonen i sanntid med mobilen. Vi arbeider med flere kunder som vurderer å investere i solcelleanlegg.

- Er solcelleanlegg et satsingsområde for dere?

- Dette er et marked vi ønsker å satse på. Foreløpig har vi ikke solgt noe anlegg. Folk hopper ikke på med en gang. Det er fortsatt litt tilbakeholdenhet i markedet. Samtidig får vi mange spørsmål om solenergi. Her gjelder det å drive aktiv markedsføring, og holde interesserte kunder varme.

- Bransjen kan ikke la dette markedet gå fra seg. Det er allerede mange andre aktører inne som gjerne tar en bit av kaka. Uansett er det elinstallatørene som skal koble til anlegget. Derfor bør de også være hovedentreprenørene på slike anlegg. Det er viktig å finne en dyktig samarbeidspartner på taklegging. Taket skal være tett, samtidig som strømanlegget skal være sikkert.

Bransjen må ned fra gjerdet
- Er ­elinstallatørene nok på banen?

- Mange sitter fortsatt på gjerdet. Det er litt skremmende at ikke flere satser. Bransjen må bli mye mer offensiv når det gjelder lokal energiproduksjon. Det gjelder å få kontakt med de som skal bygge eller rehabilitere, der slike løsninger kan selges inn. Dette krever aktiv markedsføring.

Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Elsikkerhetskonferansen19