NYHETER

Installerer bergvarme for 50 millioner kroner

NYHETER For drøyt 50 millioner kroner sørger elektro­entreprenør Magnus M. Thunestvedt for at Norges tredje største borettslag går fra elektrisitet og olje- og gassoppvarming til bergvarme.
onsdag 10 oktober 2018
BERGVARME. Elektro­entreprenør Magnus
M. Thunestvedt sørger for bergvarme til
2 500 personer i Prestestien borettslag i
Bergen

Dette sparer borettslaget, der det bor 2 500 personer, fire millioner kroner i året på.

En borerigg, som står rett utenfor en av blokkene i Prestestien borettslag i Bergen, hamrer et massivt bor ned i fjellet. Når hullet er ferdig boret, skal kollektorer settes ned i grunnen med sirkulerende væske for å hente energi opp fra en dybde på 200 meter. Denne energien bruker varmepumpene til å varme opp radiatorene i leilighetene og produsere tappevann for beboerne.

Et stort oppdrag
Avdelingsleder Ronny Kvamme i Magnus M. Thunestvedt har kontroll på det som ser ut som et uoversiktlig kaos av kabler og borerør.

- Det er ikke så komplisert å skifte fra oppvarming med olje, elektrisitet og gassoppvarming til bergvarme. Samtidig er det en veldig omfattende jobb å installere ny infrastruktur for å drive de nye varmesentralene, med nye kabler og ombygging av tekniske rom. Vi skal legge seks kilometer med ny tilførselskabel.

- 16 tekniske rom skal bygges om. Dessuten skal vi bore 130 energibrønner med en total lengde på 26 000 meter. Dette er en av våre største kontrakter. Arbeidet skal være ferdig i første kvartal 2020. I forhold til gass er bergvarme nesten ”gratis”. Vi har beregnet at Prestestien borettslag med dagens priser vil spare rundt fire millioner kroner årlig med å skifte til bergvarme.

Miljøvennlig og moderne energistandard
Borettslagsleder Bjørn Wisnes fastslår at dette er en stor investering.

- Vi regner med en nedbetalingstid på 20 år. Mest sannsynlig raskere. For oss var dette en riktig avgjørelse. Energisystemet vårt begynte å bli avleggs. Vi oppgraderer til en miljøvennlig og moderne energistandard. Det beste er at vi sparer så mye at utgiftene til oppvarming og varmt vann høyst sannsynlig aldri vil øke. De øker heller ikke i forbindelse med ombyggingen.

Få som skifter
Kvamme forteller at det er få borettslag som har skiftet til bergvarme.

- Flere burde gjort det. Mange anlegg er modne for ­utskifting. Selv om det er en stor investering, er det over tid veldig lønnsomt.

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden