Lærlinger er den viktigste rekrutteringskilden

NYHETER For daglig leder Einar Jørgensen i Elektro AS er det stort å ta imot motiverte lærlinger på tampen av sommeren. En lang tradisjon, der målsettingen er å utdanne dyktige fagarbeidere.
fredag 27 september 2019
NYE LÆRLINGER. Frida Holum (bakerst til venstre), Eivind Tjønndal, Henning Rørvik, Thomas Myklebust, Johan Sandbakk, Krister Vik, Dawit Senere (foran t.v.), Younas Amjad, Simen Vrybloed, Jørgen Andreassen, Simon Fagervik og Sander Wensell-Lange har startet læretiden hos Elektro Bodø og Nilsson AS. Foto: Christine Karijord

- Dette er vår viktigste rekrutteringskilde. Kompetanse er en suksessfaktor. Vi rekrutterer motiverte ungdommer som ønsker utvikling og læring. Alle får trygg og tett oppfølging, slik at hver enkelt får spesialisert seg på sitt fagområde. De får ferdigstilt utdannelsen sin hos oss og muligheten til å bli dyktige fagarbeidere.

Jørgensen forteller om et presset jobbmarked og rift om flinke rørleggere og elektrofagarbeidere, som automatikere, telekommunikasjonsmontører og elektrikere.

- Ungdommer som velger yrkesfagutdanning har gode kort på hånden. Fagarbeidere er svært ettertraktet i arbeidsmarkedet.

- Det handler både om fag og kulturen vi har i bedriften. Vi ønsker ansatte som arbeider etter elektrostandarden og kulturen i bedriften. Den beste måten å lære dette på er å starte som lærling.

Motiverte rekrutter
Elektroyrket har alltid fascinert attenåringene Eivind Tjønndal og Frida Holum. De tvilte aldri på å velge et yrkesrettet utdanningsforløp.

- Helt siden jeg var liten har jeg vært interessert i hvordan elektriske duppedingser fungerer, forteller Holum.

Hun var den eneste jenta i klassen i to år på videregående. En tid hun beskriver som veldig bra.

- Jeg ble vant til å være den eneste jenta i klassen og ”en av gutta”. Selv om det var litt tilpasning, fant vi tonen ganske fort.

Hun tror at jenter kanskje vegrer seg fra å søke seg inn i såkalte ”gutteyrker”, fordi det er så få jenter her.

- Jeg var veldig sikker på valget, og anbefaler andre jenter om å gjøre det samme.

Samfunnsoppgave
Jørgensen håndhilser på lærlingene. Småprater og ønsker dem velkommen. De skal lære seg hva arbeidslivet handler om, og hvordan det de har lært på skolen kan settes ut i praksis.

- Etter to år med videregående opplæring i skole, gjenstår to og et halvt år med opplæring hos oss før det til slutt resulterer i fagbrev. Forhåpentligvis også ansettelser av dyktige medarbeidere, sier Jørgensen.

- Å gi ungdommer og voksne muligheten til å fullføre fagutdannelsene er en viktig samfunnsoppgave. De som kommer til bedriften er også med på å skjerpe kompetansen innad.

- Dette er unge mennesker som har fått den digitale kompetansen inn med morsmelka. De har tusen spørsmål, er entusiastiske og energiske med ny giv. Dermed gir de også mye tilbake.

Klar for kunnskap og praksis
Tjønndal som skal bli elektriker gleder seg til å sette skolekunnskapen ut i praksis. Han har valgt et yrke han mener vil gi fast jobb om alt går etter planen.

- Jeg var litt skolelei. Derfor valgte jeg yrkesfag. Nå er jeg veldig motivert. Jeg ser frem til å øke kunnskapsnivået. I første omgang å lære mer om elektriske installasjoner i boliger.

- For meg er det lettere å arbeide for å få kunnskap. Dette passer meg veldig bra, sier 18-åringen.

Jørgensen lover at bedriften skal sørge for at lærlingene skal trives og få oppfølgingen de trenger. 

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden