NYHETER

Lyssatte rådhuset på Tynset

NYHETER - Energieffektiviserings­tiltakene vi har gjennomført i rådhuset, blant annet å skifte all innvendig belysning med blant annet LED-armaturer fra SG Armaturen, har redusert energiforbruket med 150 000 kWh i året.
tirsdag 4 juni 2019
GODT LYS. Vidar Kvernevold (t.v.) i SG Armaturen, teknisk sjef Jostein Hauge i Tynset kommune, konsulent Leif Østgårdstrøen i Tynset kommune og daglig leder Arnfinn Frengstad i Eltron fastslår at LED-panelet Molior gir gode lysforhold i styresalen i Tynset rådhus

Totalt er energikostnadene redusert med ti prosent, sier teknisk sjef Jostein Hauge og konsulent Leif Østgårdstrøen i Tynset kommune.

- Tilbakemeldingene fra brukerne er ­positive. LED-belysningen bidrar til gode arbeidsforhold. Vi vurderer også å montere LED-lys på hushjørnene på rådhuset.

I 2016 vedtok Tynset kommune å ­gjennomførende omfattende energieffektivitetstiltak. I tillegg til rådhuset, har to skoler og konsertsaler i kulturhuset fått ny LED-belysning.

På kontorene og i fellesarealer i rådhuset er det installert LED-lister og dimbare nedhengte armaturer. Lyset i de fleste arealene er styrt med tilstedeværelsessensorer.

Østgårdstrøen forteller at kommune­styresalen var et eget prosjekt, der målsettingen var å kombinere energi­effektivisering med et estetisk og moderne uttrykk.

- Andre effektiviseringstiltak i rådhuset var å skifte vinduer og bruke fjernvarme som oppvarmingskilde.

Utfordret. Daglig leder Arnfinn Frengstad i Eltron forteller at de ble utfordret av kommunen til å tenke nytt i forbindelse med belysningen av kommunestyresalen.

- Da ble det noe annet enn 60x60 LED-paneler. Vi foreslo Molior-armaturen fra SG Armaturen. Kommunen tente på denne ideen. Det er spennende å installere slike løsninger.

- Panelet har både liten blednings- og flimmereffekt og meget god lyskvalitet. Det har et noe asymmetrisk lysbilde, og er tilpasset møbleringen og bruken av rommet.

- Tynset kommune er blant stadig flere som satser på LED-belysning. Vi skal konkurrere om slike oppdrag. Her har vi et meget godt samarbeid med SG-Armaturen. De både leverer når skal de skal, har meget gode løsninger og få reklamasjoner.

Frengstad forteller at Eltron har hovedkontor på Tynset, med avdelinger i Folldal, Tolga og Rendalen.

- Av 34 ansatte er sju lærlinger. Omsetningen i fjor var på rundt 40 millioner kroner.

En av Norges kaldeste byer
Østgårdstrøen peker på at Tynset er en av de kaldeste byene i Norge.

- Her er oppvarmingskostnadene til kommunale bygg nesten dobbelt så høye som i Oslo.

- Sammenlignet med den gamle belysningen har LED mye lengre brukstid. Med langt færre pæreskift kan driftsansvarlige gjøre annet forefallende arbeid.

Landemerke
Salgsrepresentant Vidar Kvernevold i SG Armaturen sier at rådhuset er et landemerke på Tynset.

- Fordelen med LED er at det er enkelt å styre og tenner momentant ved bruk av sensorer. At det også kan dimmes 0-100 prosent gjør at det kan tilpasses brukernes behov.

- Belysningen i bygninger utgjør 35 prosent av strømforbruket. Vi har løsninger som reduserer energiforbruket og gir miljøvennlige bygninger. 

Partnere
Schneider Partnere
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Meld deg på Eliaden