Lyssatte rådhuset på Tynset

NYHETER - Energieffektiviserings­tiltakene vi har gjennomført i rådhuset, blant annet å skifte all innvendig belysning med blant annet LED-armaturer fra SG Armaturen, har redusert energiforbruket med 150 000 kWh i året.
tirsdag 4 juni 2019
GODT LYS. Vidar Kvernevold (t.v.) i SG Armaturen, teknisk sjef Jostein Hauge i Tynset kommune, konsulent Leif Østgårdstrøen i Tynset kommune og daglig leder Arnfinn Frengstad i Eltron fastslår at LED-panelet Molior gir gode lysforhold i styresalen i Tynset rådhus

Totalt er energikostnadene redusert med ti prosent, sier teknisk sjef Jostein Hauge og konsulent Leif Østgårdstrøen i Tynset kommune.

- Tilbakemeldingene fra brukerne er ­positive. LED-belysningen bidrar til gode arbeidsforhold. Vi vurderer også å montere LED-lys på hushjørnene på rådhuset.

I 2016 vedtok Tynset kommune å ­gjennomførende omfattende energieffektivitetstiltak. I tillegg til rådhuset, har to skoler og konsertsaler i kulturhuset fått ny LED-belysning.

På kontorene og i fellesarealer i rådhuset er det installert LED-lister og dimbare nedhengte armaturer. Lyset i de fleste arealene er styrt med tilstedeværelsessensorer.

Østgårdstrøen forteller at kommune­styresalen var et eget prosjekt, der målsettingen var å kombinere energi­effektivisering med et estetisk og moderne uttrykk.

- Andre effektiviseringstiltak i rådhuset var å skifte vinduer og bruke fjernvarme som oppvarmingskilde.

Utfordret. Daglig leder Arnfinn Frengstad i Eltron forteller at de ble utfordret av kommunen til å tenke nytt i forbindelse med belysningen av kommunestyresalen.

- Da ble det noe annet enn 60x60 LED-paneler. Vi foreslo Molior-armaturen fra SG Armaturen. Kommunen tente på denne ideen. Det er spennende å installere slike løsninger.

- Panelet har både liten blednings- og flimmereffekt og meget god lyskvalitet. Det har et noe asymmetrisk lysbilde, og er tilpasset møbleringen og bruken av rommet.

- Tynset kommune er blant stadig flere som satser på LED-belysning. Vi skal konkurrere om slike oppdrag. Her har vi et meget godt samarbeid med SG-Armaturen. De både leverer når skal de skal, har meget gode løsninger og få reklamasjoner.

Frengstad forteller at Eltron har hovedkontor på Tynset, med avdelinger i Folldal, Tolga og Rendalen.

- Av 34 ansatte er sju lærlinger. Omsetningen i fjor var på rundt 40 millioner kroner.

En av Norges kaldeste byer
Østgårdstrøen peker på at Tynset er en av de kaldeste byene i Norge.

- Her er oppvarmingskostnadene til kommunale bygg nesten dobbelt så høye som i Oslo.

- Sammenlignet med den gamle belysningen har LED mye lengre brukstid. Med langt færre pæreskift kan driftsansvarlige gjøre annet forefallende arbeid.

Landemerke
Salgsrepresentant Vidar Kvernevold i SG Armaturen sier at rådhuset er et landemerke på Tynset.

- Fordelen med LED er at det er enkelt å styre og tenner momentant ved bruk av sensorer. At det også kan dimmes 0-100 prosent gjør at det kan tilpasses brukernes behov.

- Belysningen i bygninger utgjør 35 prosent av strømforbruket. Vi har løsninger som reduserer energiforbruket og gir miljøvennlige bygninger. 

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden