Skjulte alvorlig feil

NYHETER - Elektriske anlegg som ser helt greie ut kan skjule store farer, fastslår daglig leder Gunstein Strømsborg i Strømsborg Elektro.
tirsdag 24 mars 2020
UTBRENT. Alt i sikringsskapet var ødelagt etter brannen
Foto: Strømsborg Elektro

- To av våre montører opplevde nylig en eksplosiv brann i et sikringsskap i en enebolig med jordkabel som stikkledning. 

- Anlegget hadde sikringsskap med overlastvern under egen IP30 avdekking og utvendig kortslutningsvern. Både anlegget, skapet og automatsikringene så ut til å være fra midten av 1990-tallet. Det var topp utført, uten tvil installert av fagfolk. Anlegget var et 230 V trefase IT-anlegg. 

Hørte fresing

- Montørene skulle legge nye kurser til kjøkkenet. Før arbeidet startet gjorde de en rutinemessig risikovurdering. De tok det innvendige overlastvernet, og begynte å legge inn kablene. De nye kursene skulle monteres på samme elementskinne som overlastvernet.   

- Da den ene montøren tok på de gamle sikringene, hørte han at det freste inne i skapet. Han rygget instinktivt unna.  

Utviklet seg veldig raskt

- Deretter gikk det skremmende fort. Det begynte å brenne i overlastvernet og de nærliggende, gamle sikringene. Deretter tok det fyr i en nettingkurv som lå på toppen av sikringsskapet. Den falt ned og skadet gulvet. Samtidig tok det fyr i taket. 

- Montørene løp ut for å ta kortslutningsvernet. Siden skruen var rustet tok det for lang tid å få den av.  

- Kv-patronene var på 125 A. De hadde nok ikke gått med det første. Samtidig var det langt til nettstasjonen. 

Strømsborg forteller at alt i skapet var ødelagt før de fikk stoppet brannen.  
- Av overlastvernet var det kun en kullkladd igjen.  
- Hendelsen viser at vi arbeider i et utsatt yrke, og at vi ikke kan bli for forsiktige. På befaringen så vi ikke noe som antydet at anlegget hadde en så farlig feil. Montørene gjorde også risikovurdering slik de skulle. Det er utrolig at montøren ikke ble skadet. Jeg er glad han ikke skrudde opp avdekkingen på overlastvernet. Da kunne han ha fått strømgjennomgang. 

Endrer rutinene

- Blir rutinene endret etter hendelsen? 

- Vi har snakket en del om det som skjedde. Det kan ha vært kortslutning mellom to, kanskje alle tre fasene inn på overlastvernet. Det får vi muligens svar på etter at forsikringsselskapet har sjekket det ødelagte sikringsskapet. Det er utrolig at anlegget har vært så velfungerende og stabilt i så lang tid. Uten å vite det har huseieren levd med et farlig anlegg. Med åpen dør til sikringsskapet ville dette vært veldig farlig.  

- Vi pleier ikke å ta det utvendige kortslutningsvernet for å gjøre slike jobber. Det har det ikke vært grunn til når vi har tatt overlastvernet. For å være trygg har vi lært at vi må koble ut det utvendige kortslutningsvernet. Dette blir nå rutine.  

Naviled
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
TXXI
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Easycalc