Smartheis med kunstig intelligens

NYHETER - Vi har satt i drift Norges første smartheis med kunstig intelligens. Den gir beskjed om det er behov for vedlikehold før en potensiell driftsstans oppstår.
torsdag 13 juni 2019
På Ullevål stadion er Norges første
smartheis med kunstig intelligens satt
i drift

Heisen er levert av det finske heis- og rulletrappselskapet Kone, sier driftssjef Robert Skramstad ved Ullevål stadion.

- Vi har stor tro på at teknologien kan effektivisere drift og vedlikehold, blant annet fordi heisene ikke trenger rutinemessig tilsyn. Planen er å installere åtte intelligente heiser på landslagsarenaen, sier Skramstad, som er ansatt i Eiendomshuset Malling & Co.

Selskapet forvalter mer enn 2,4 millioner m2 næringsbygg på vegne av gårdeiere, deriblant Ullevål Stadion.

Servicesjef Henrik Wergeland i Kone forteller at sensorer i heisen sender store mengder informasjon til supercomputeren IBM Watson.

- Tjenesten kalles Kone 24/7 Connected Services. Gjennom å koble tusenvis av heiser over hele verden til supercomputeren som samler, analyserer og responderer på informasjonen i sanntid, kan vi forutsi og hindre feil på heisene. Oppdages et avvik får en servicetekniker automatisk beskjed på mobilen. Tjenesten er et stort satsingsområde for oss.

Kone har beregnet at den nye heisen kan redusere CO2-utslippet fra 57 til 19 kg CO2 i året.

- Sammenlignet med eldre heiser kan den også kutte strømforbruket med inntil 65 prosent. Heisen produserer dessuten strøm ved nedbremsing. Inntil 20 prosent av det totale strømforbruket kan fås igjen som et resultat av dette, sier Christopher Schaumann Friessnegg, teknisk salgskonsultent i Kone.

- Heisen er produsert etter vår visjon om nullutslipp. Vi er veldig stolte av at den har fått toppkarakter i henhold til klima- og miljøeffekt.

Kun starten
Ifølge tall fra Venturescanner har satsingen på verdensbasis på byggteknologi, ofte kalt proptech, økt fra 16,99 milliarder dollar fordelt på 1 137 selskaper i 2016 til 55 milliarder dollar i fordelt på 1 659 selskaper i fjor.

- Ventilasjon, rengjøring og vakthold styres allerede av kunstig intelligens på flere av eiendommene Malling & Co forvalter. Intelligent teknologi er på full fart inn i flere bygg, sier Skramstad.

Ladeboks
Partnere
Schneider Partnere
Lighthouse Partnerlogo
Partnerlogo
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Armaturer LEDVANCE
ANNONSE
Meld deg på Eliaden