NYHETER

Sparer 500 000 på LED

NYHETER Boligsameiet Fossum Terrasse, som består av 404 leiligheter og to garasjeanlegg, har installert mer enn 1 000 Steinel LED-armaturer.
torsdag 15 juni 2017
- Vi har byttet belysningen i de to
garasjene, alle fellesarealer, oppganger,
boder og utebelysning i Boligsameiet
Fossum Terasse, sier servicesjef Knut
Kristiansen i Ørnulf Wiig Installasjon

- Besparelsene med LED-armaturene er på rundt 500 000 kroner. Dette skal vi bruke til å bygge seks avfallssorteringsanlegg til rundt fire millioner kroner, sier prosjektleder Sven Lunde i sameiet.

I følge selger Tom Kristiansen i Vilan, som har levert LED-armaturene, kan slike prosjekter oppnå besparelser på 80-90 prosent sammenlignet med konvensjonell belysning.

- 30-35 prosent av totalbesparelsen kommer direkte fra skifte til LED-belysning. Lysstyringen utgjør den største besparelsen. En innebygd dimmefunksjon reduserer forbruket når folk ikke er tilstede, mens en fotocelle slår lyset av på dagtid.

Lunde forteller at Vilan var den eneste som kunne levere LED-armaturer med metallskjerming av sensoren.

- Den gjør det mulig å unngå unødvendig tenning av armaturene når heisen passerer etasjene. Dette sparer både energi og gir kun lys når det trengs.

Viktig oppdrag
Servicesjef Knut Kristiansen i Ørnulf Wiig Installasjon forteller at de har byttet all belysning i de to garasjene, fellesarealer, oppganger, boder og utebelysning. I oppgangene har armaturene også nød- og markeringslys.

Kristiansen i Vilan fremhever at Steinel-armaturene har en levetid på mer enn 50 000 timer.

- Det vil gi kundene flere års energibesparelse. I garasjene er LED-armaturen RS PRO 5800 med sensorstyring montert. Den har et Dali-grensesnitt som gjør det mulig koble inntil 15 slavearmaturer på en masterarmatur.

- I garasjene er det et grunnlys på 20 prosent som økes til 100 prosent ved bevegelse. Lyset følger alle bevegelser og dimmes ned etter at bilene/beboerne har forlatt området.

- I trappehus og korridorer er armaturen RS Pro LED S1 med høyfrekvenssensor montert. Det er også mulig å kople flere armaturer sammen til en gruppe med innebygd trådløs kommunikasjon.

Årlig internkontroll
Servicesjef Knut Kristiansen i Ørnulf Wiig Installasjon opplyser at selskapet også har oppgradert alle hovedtavler, montert 50 ladestasjoner for elbiler og gjennomfører årlige interne kontroller av det elektriske anlegget i sameiet.

Partnere
Partnerlogo
Stanse fabrikken
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Eliadekampanje
ANNONSE
FSE kurs
ANNONSE
maikampanje