Valgte LED for lavest mulig energiforbruk

NYHETER 100 prosent LED ble løsningen da det ble installert ny belysning ved nye Mandal videregående skole.
torsdag 6 november 2014
KOMBILØSNING. I vrimleområdet
”Studietorget” er parkarmaturer kombinert
med nedhengte pendelarmaturer for å få
til både illusjon av park og gode studie-
forhold
Foto: Arne Lunde

Rundt 500 LED-armaturer skal sørge for riktig lys i alle rom. Sammen med lavere effektuttak skal styringssystemer bidra til redusert energiforbruk.

- Vi har installert LED-belysning tilpasset behovet i alle typer rom, fra korridorer, klasserom og verksteder til det såkalte studietorget, forteller elinstallatør Birger Gundersen i Elektro Sør.

Innendørs parksti ga hodebry. - Studietorget har vært den største utfordringen. Dette er et åpent vrimleområde for elevene, der de også skal kunne lese og arbeide på pc. Det betyr at enkelte soner i rommet må oppfylle spesielle lux-krav. Rommet, som dekker et stort areal, har stor takhøyde. Det skapte også litt hodebry at arkitekten ønsket å lage illusjonen av en parksti gjennom hallen ved hjelp av parkarmaturer.

- Siden parkarmaturene ikke ga nok grunnbelysning, måtte vi også bruke andre armaturer. Løsningen ble en kombinasjon av parkarmaturer og nedhengte pendler. I tillegg er det installert noe effektbelysning.

- Skolen er bygget etter passivhusstandard. Derfor har en viktig målsetting vært at belysningen skal bidra til lavere energiforbruk.

- Alt lyset i bygget er styrt med DALI og KNX. I klasserommene er styringen basert på dagslys og tilstedeværelse, mens lyset i undervisningstorget styres på tid.  I auditoriet, der lyset styres med projektor, er det lagt inn flere ferdigprogrammerte scenarier.

Thorn Lighting har vært hovedleverandør av belysningen. Key Account Manager Knud Erik Knudsen forteller at flere av armaturene er helt nylanserte.

- Disse gir designeffekten og funksjonaliteten skolen ønsket.

- I Studietorget gir nedhengte pendler nødvendig lysmengde og lysstyrke for å arbeide i enkelte soner. LED åpner også muligheten for å gjøre litt mer spennende installasjoner. I studietorget er det montert en 7,2 W lyskaster som lager slepelys på veggene. Dette skal være et levende område, der det passer å kunne bruke slike effekter.

- Skolen har både snekker- og bilverksted. Slike områder er det heller ikke noe problem å belyse med LED.

- Med LED-armaturer som gir inntil 14 000 lumen, er det mulig å belyse stadig større lokaler. I verkstedene ved Mandal videregående skole holder det med vanlige industriarmaturer.

Les mer i Elmagasinet nr.8/2014

Naviled
Partnere
Elektro importören
ABB
Partnerlogo
Vanpee Partnere
Partnerlogga
ANNONSE
Namron
ANNONSE
Nelfoskolen webinar